Ga naar hoofdinhoud

Personeel aannemen als zzp’er: kan dat?

Zelf aan het werk

Als zzp’er heeft u ervoor gekozen om zelfstandig aan het werk te gaan. U bent uw eigen baas, en heeft geen verantwoordelijkheden tegenover personeel. De vraag of u als zzp’er mensen aan mag nemen, lijkt dan wellicht een beetje vreemd. Maar wat als u het werk dat u binnenkrijgt zelf niet meer aankunt? Dan is het misschien juist wel prettig om iemand aan te nemen die u een handje kan helpen. Maar mag dat zomaar? Wij vertellen er in dit blog meer over.

U kunt de werkzaamheden niet meer aan

U heeft als zzp’er een prachtige klus binnen gekregen. Maar dan blijkt, misschien vanaf het begin of juist in de loop van de tijd dat u de werkzaamheden zelf helemaal niet aan kunt. Dan zou het fijn zijn als u hulp kunt inschakelen van buitenaf. Maar u kunt als zzp’er niet zomaar iemand vragen om voor u te gaan werken. U bent dan namelijk geen zzp’er meer, maar een werkgever. En daar komen ook andere risico’s en verplichtingen bij kijken.

Van zzp’er naar werkgever

De overstap van zzp’er naar werkgever is zeker niet eenvoudig. U moet zich eerst aanmelden bij de Belastingdienst en door uw werknemer een loonbelastingverklaring in laten vullen. Ook moet u zich aansluiten bij de Uitvoeringsinstelling Werknemersverzekeringen waar uw bedrijf onder valt. Ook moet u zich aanmelden bij de Arbodienst, en bent u verplicht de loonadministratie goed bij te houden. Mocht uw medewerkers ziek worden en niet kunnen werken, dan bent u toch verantwoordelijk voor het doorbetalen. Kortom, een werkgever worden is zeker niet eenvoudig. Is er dan geen makkelijker alternatief?

Waarom payroll de oplossing is

Het alternatief is er gelukkig zeker! Als zzp’er kunt u namelijk kiezen voor payroll. U heeft dan met de eerdergenoemde verplichtingen (en bijkomende extra kosten) niets te maken. Alles wordt geregeld door het payrollbedrijf, bij wie de werkgever op de loonlijst komt. Het payrollbedrijf neemt het volledige juridische werkgeverschap van u over. Dus ook de risico’s en verplichtingen. U bent nog altijd zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers, wat een payrollbedrijf onderscheidt van een uitzendbureau.

Heeft u als zzp’er ervaring met payrolling? Deel ze via het contactformulier hier op de site.

Back To Top