Ga naar hoofdinhoud
Het nieuwe werken

Het nieuwe werken

Flexwerken in Nederland

De laatste jaren is het aantal flexwerkers in Nederland drastisch gestegen en dreigt Nederland zelfs koploper van Europa te worden als het gaat om het percentage flexwerkers op de arbeidsmarkt. Hoewel een flexibel contract voordelen kan bieden, brengt het vaak ook onzekerheden met zich mee. Een payrollbedrijf kan u hiermee helpen. Zij zorgen ervoor dat u compleet ontzorgd wordt. Maar wat is een flexwerker precies? Wij leggen het graag aan je uit.

Wat is een flexwerker?

Om het verschil tussen flexwerkers en medewerkers met een vast contract minder groot te maken, is in 2015 de Wet werk en zekerheid (Wwz) aangenomen. Een werknemer zonder vast contract, die vaak niet lang voor dezelfde werkgever werkzaam is, wordt ook wel flexwerker genoemd. Vaak is er ook geen vaststaand urenaantal afgesproken, zodat de werknemer flexibel kan worden ingezet binnen het bedrijf. Voorbeelden van flexwerkers zijn uitzendkrachten of freelancers.

Wegwerpwerknemers of talentontwikkelaars?

Een nadeel van het flexwerken dat momenteel te zien is, is dat vooral jongeren te lang in hun flexibiliteit blijven hangen. Er is weinig kans op een vast contract en zij ‘hoppen’ dan ook van de ene naar de andere baan. Daarbij komt dat de zekerheid van een vaste baan er niet is: de stap om een hypotheek te nemen of een aankoop van een nieuwe auto te doen, durft men niet.

Voordelen van flexwerken

Toch biedt het flexwerken ook voordelen: men deelt tijden zelf in en voor werkgevers zijn er geen hoge kosten van de aanschaf van onnodig veel apparatuur. Ook geven voorstanders van het flexwerken aan dat flexibiliteit op de arbeidsmarkt kansen biedt om talenten te ontwikkelen. Wanneer er geen doorgroeimogelijkheden meer zijn bij de ene baas, kiezen we toch gewoon voor een andere?

Flexwerkers in uw bedrijf?

Hoe dan ook. Wanneer u besluit een of meerdere flexwerkers in dienst te nemen, is het van belang dat dit volgens de geldende wetgeving en CAO-regels gebeurt. Over deze regels bestaat vaak nog veel onduidelijkheid. Door bij het aannemen van flexwerkers gebruik te maken van een payrollconstructie sluit u onnodige risico’s uit. Een payrollbureau kan u helpen bij het uit handen nemen van onder andere de salarisadministratie, loonbetalingen en verwerking van wetswijzigingen. Op deze manier bent u verzekerd van een juiste afhandeling van deze zaken en kunt u zich richten op het verwezenlijken van de doelen van uw organisatie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top